Sormet multaan

15.05.2021

Hoitaen puutarhaansa, kuin itseensä tutustuen. Tutustumalla maaperään, kasvun mahdollistajaan, aina kerros kerrokselta. Tutkaillen ja tarkkaillen eteen ja käsiin osuvia asioita. Tunnustellen ja todeta mikä on vielä tarpeen. Havahtua mikä on tärkeää, mikä tarpeellista. Mitä tuo maaperä tarvitseekaan voidakseenkaan paremmin.

Puutarhan hoitoa nauttien, iloiten ja oppien. Maaperästä ja mullan seasta esiin nousevista asioista voi osin olla tarpeen luopua, sen enempää niitä miettimättä. Riittää toteaminen, kiittää ja laittaa kompostiin ja jatkaa maaperän mylläämistä ja tutustumista. Toisinaan tarve voi olla pysähtyä hieman pidemmäksi aikaa. Tunnustella, mitä tuo on, mistä tuo onkaan peräisin, onko sillä vielä tehtävää. Onko jopa mahdollisesti tarve laittaa kukkalapio hetkeksi sivuun ja istahtaa rauhassa tutkailemaan ja tunnustelemaan.

Joskus edessä saattaakin olla sirpale, tehden yllättäen kipeää, aiheuttamalla haavan sormen päähän. Pysäyttäen tekemisen siihen hetkeen, haavan paranemisen viedessä hieman pidemmän aikaa. Tuolloin tarvitaan niin aikaa, kuin myös hyväksymistä ja joskus uskallustakin pyytää ja ottaa apua vastaan. 

Toisinaan taas riittää toteaminen haavasta, että hups. Hyvä puhdistus, laastari päälle ja taas ilolla ja uteliaisuudella puutarhan hoitoon. Hoitamalla haavoja hyväksynnällä, lempeydellä, kärsivällisyydellä ja rakkaudella, haava yleensä paranee,  jättäen pienen jäljen, vain muiston menneestä.

Löydettyä ja poistettua tuo sirpale maaperästä, mahdollistuu terveellisempi ja puhtaampi kasvu puutarhassa.

Jatkamalla maan muokkausta, huolehtimalla ravinteista, tärkeistä perus-asioista, tiedät mitä alustassa on ja mitä se tarvitsee. Pystyt ennakoimaan välttääksesi vastaavanlaisia haavoja. Luottamus itseesi ja osaamiseesi kasvaa.

Ajan saatossa huomaat kuinka puutarhasi kiittää ja alkaa kukka kukalta kukoistamaan, mitä ihanimmin värein ja kasvein.

Edelleenkin maaperässä tulee olemaan siistimistä, niin tuulen tuomia roskia, kuin luonnollisten muutosten myötä. Kokemuksesi on kuitenkin opettanut siistimään säännöllisesti, olemaan valppaampi ja varovaisempi, kuitenkin rohkeudella kohtaava eteen tulevia asioita.

Tiedät että säännöllisen puhdistamisen myötä syvät haavat ovat epätodennäköisempiä ja siten myös vähämmän aikaa tai energiaa vievää . Rohkeus kasvaa kokemusten ja niiden ylipääsemisten myötä. Ilo kasvaa kasvua seuratessa ja kauneuden myötä, joka on sanoin kuvaamatonta.

Työnnä sormet multaan, myllä ja kylvä. Mahdollista puutarhasi loistoa ja kukoistusta ja siten iloa ja eloa elämääsi.